Podstrona: EUROAVIA Rzeszów na konferencji naukowej w Instytucie Lotnictwa / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

EUROAVIA Rzeszów na konferencji naukowej w Instytucie Lotnictwa

2019-03-12
EUROAVIA Rzeszów na konferencji naukowej w Instytucie Lotnictwa

Studenci Koła Naukowego EUROAVIA Rzeszów uczestniczyli w konferencji naukowej “Eksploatacja bezzałogowych systemów latających”, która 6 marca odbyła się w Instytucie Lotnictwa w Warszawie.

Celem konferencji było zapoznanie uczestników z nowymi możliwościami rozwoju technologii bezzałogowych statków latających (BSL), wynikającymi z działań podjętych przez polskie władze w ostatnich latach.

Zespół konstruktorski EUROAVII zaprezentował samolot, który brał udział w zawodach SAE Aero Design 2018 w USA. Model ten wylatał dwa brązowe medale: jeden za podniesiony ładunek w klasie regular oraz jeden w klasyfikacji generalnej.

- Bardzo się cieszymy, że mieliśmy możliwość uczestniczenia w konferencji. Mieliśmy okazje zaprezentować pracownikom instytucji związanych z lotnictwem naszą działalność oraz osiągnięcia, a także poznać ciekawe informacje o zyskujących na popularności bezzałogowych statkach powietrznych – mówi Paweł Ostręga, student III roku lotnictwa i kosmonautyki na Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa PRz.

Stanowisko EUROAVII Rzeszów cieszyło się dużym zainteresowaniem, a rozmówcy nie kryli zachwytu nad pomysłami studentów i wykorzystanymi rozwiązaniami technologicznymi. Najwięcej pytań zwiedzających dotyczyło parametrów skonstruowanego samolotu oraz planów EUROAVII na kolejny rok.

Organizatorem konferencji było Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju, Instytut Lotnictwa w Warszawie, Uczelnia Łazarskiego, Stowarzyszenie Bezzałogowe Systemy Latające oraz Wydział Mechaniczny Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję